اشاره:
موضوع پرستشگاههای کوهستانی وقتی توجه نگارندگان این نوشتار را به خود جلب نمود که در بازدیدهای میدانی از کوههای شرق گیلان و غرب مازندران و صعود به قلههای این مناطق، به بقعههایی برخورد نمودیم که در سکوت و خلوتی بیمانند بر قلل مرتفع کوهستانهای البرز آرمیده بودند، گاه آن چنان ساده و بیپیرایه که انسان، تحت تاثیر سادگی و سکوت حاکم بر محیط آن قرار میگرفت. فراوانی و پراکندگی این بقعهها بر روی قلل کوهستانی البرز، به خصوص در شرق گیلان و ویژگیهای منحصر به فرد این مکانها سبب شد، تأملی بر این پرستشگاهها داشته و با گردآوری اطلاعات در زمینه این مکانها و کنار هم چیدن آن، با دیدی جامع به مطالعه این اماکن مقدس بپردازیم. لازم است اشاره نماییم که منظور از بقاع کوهستانی در این یادداشت، بقعههایی است که بر نوک قلل کوهها، یا در فاصلهای دور از آبادی، بر روی یال و خطالراس کوهها قرار دارند. بنابراین بقاع روستاهای مناطق کوهستانی مانند بقعه شاهشهیدان در منطقه دیلمان، یا امامزاده برهان در روستای میج اشکور از این مسئله مستثنی میباشند.
از ویژگیهای این اماکن مقدس میتوان موارد زیر را نام برد:
الف- این مکانهای مقدس و امامزادهها، اکثرا بدون شناسنامه و شجرهنامه میباشند، همانطور که میدانیم بیشتر بقاع دارای شجرهنامه هستند و این شجرهنامه در اعتبار بخشی به یک بقعه نقش مهمی بازی مینماید -هرچند برخی از این شجرهنامهها جعلی و کپیبرداری از روی هم میباشد- طبق شواهد موجود (ستوده،1374؛ ؛جکتاجی،1385،21؛غلامی1387،16) بودهاند متولیان و افرادی که به دلیل اهمیت شجرهنامهها سعی در شجرهنامهسازی برای بقاع مختلف نمودهاند اما نکته جالب بعضی از این بقعهها این است که، مردم بومی با تمام احترام و اعتقادی که به این بقاع دارند، سعی در انتساب این بقعهها به هیچ پیامبر و یا امامی ندارند و حتی مردم محلی مصر در القای این فکر به فرد غیر بومی نمیباشند که فرد مورد احترام حتما نواده امام خاصی است! به طور مثال در زیارتگاه ِسماموس، شاه سفید کوه، ملاخورشه این مساله مشاهده میگردد.
ب- اطلاق اسم شاه به برخی از این بقعهها. در خیلی از این بقعهها ما نامی از پیشوند امامزاده یا سید نمیبینیم، این مسئله نیز جالب توجه میباشد و حداقل نشانهای از این مطلب است که متوفی که در آن مکان دفن است، امام یا امام زاده نیست، مانند شاه سفید کوه در جؤراشکور(میج)، ملا خورشه شاه در شوئیل، هرچند اطلاق بابا، شاه و سلطان در برخی مناطق از القاب و عناوین بزرگان متصوفه است (ستوده،1374،ص4). اما شواهدی از تصوف در این مکانها توسط نگارندگان مشاهده نشده است و در فهرست اسامی مکانها و مزارهای مقدس صوفیها، اسمی از این اماکن توسط نگارندگان دیده نشده است.
پ- عدم وجود روز خاصی برای زیارت برخی از این بقاع و یا بزرگداشت روز شهادت و یا حتی برگزاری دهه محرم در برخی از این پرستشگاهها از دیگر ویژگیهای مشترک این بقاع است.
ت- نکته قابل توجه دیگر در برخی از این پرستشگاهها عدم وجود سازه و بنا میباشد و اگر بنایی برای برخی از این اماکن ساخته شده قدمتی بیش از چند دهه ندارد.
موقعیت منطقهی مورد مطالعه:
موقعیت منطقهی مورد مطالعه، شرق استان گیلان و غرب استان مازندران میباشد. رودخانه سفیدرود مرز انتهایی غربی و رودخانهی چالوس، مرز شرقی این محدوده انتخاب شده است. چون مطالعه مرتبط با بقاع کوهستانی میباشد، محدودهی مطالعه از جهت شمال کوهپایههای شمالی رشته کوه البرز را بعد از جلگه و در جهت جنوبی مرز انتهائی آن خطالراس اصلی البرز که مسلط به دره شاهرود است را در بر میگیرد. روش مطالعه استفاده از منابع پایه در زمینه جغرافیایی-تاریخی وتاریخ منطقه و همزمان مطالعات میدانی میباشد (شکل.1).
