پرسش مقدر
اکنون پرسش مقدر این است که نبود شهر در گیلان چه علتی داشت و از چه زمانی گیلان توانست بر این ضعف تاریخی خود غلبه نماید؟ پاسخ به اجمال این است که فقدان شهر در گیلان به فقدان تمرکز قدرت در این محدودهی جغرافیایی بر میگشت. اما بلافاصله این پرسش مطرح میشود که فقدان تمرکز قدرت خود از چه چیزی ناشی میشد؟ پاسخ به این پرسشها مستلزم بیان مبسوطی از ویژگیهای تاریخ گیلان است که در اینجا فرصت آن فراهم نیست لیکن میتوان به اجمال خطوط کلی را بیان کرد.
در پاسخ به پرسش نخست باید گفت که گیلان در طول تاریخ قدیم خود هیچگاه موفق به داشتن قدرت واحد و یکپارچهای حتا در دو نیمهی غربی و شرقی خود یعنی دربیهپس و بیهپیش نبوده است. در تاریخ قدیم گیلان مجموعهای از واحدهای کوچک بلوکهای طایفهای با قلمروهای کوچک محلی وجود داشته که شکل تکاملیافتهی آن را میتوان در قرون هشتم و نهم هجری دید و نگارنده در پژوهشی که در سالهای بین ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۹ انجام شده، وجود این بلوکهای قدرت طایفهای را با نقشه نشان داده است. در این مطالعه محدودههای جغرافیایی ۱۳ بلوک قدرت در بیهپس و بیهپیش در اواخر قرن نهم (به جز بخش تالش) شامل لاهیجان، رانکوه، سمام-اشکور، دیلمان در شرق گیلان و کوچصفهان، لشتنشاء، خمام، رشت، کوهدم، شفت، فومن، تولم و گسکر در غرب گیلان که بلوکهای مستقل و یا نیمهمستقل بودند، مشخص شده است (عظیمی ۱۳۸۱،تاریخ تحولات اجتماعی واقتصادی گیلان).
پیداست که این تعداد از بلوکهای قدرت تا چه حد میتوانست بر کوچک شدن قلمرو جغرافیایی آنها تاثیر بگذارد. کوچک بودن قلمروهای حکومتی به این معنی بود که تمرکز مازاد اقتصادی که گفتیم منشاء پیدایش و توسعهی شهرها بودهاند، دراین واحدها قابل توجه نبود و در نتیجه به لحاظ مالی و اقتصادی، انباشت و تمرکز کمی مناسبی نمییافت. هرچند بخش عمدهای ازاین مازاد اقتصادی استخراج شده از همان قلمرو کوچک نیز صرف هزینههای غیرضروری حاکم محلی و به ویژه جنگهای بیسرانجام مداوم طایفهای میشد که درآن گرایش به گسترش قلمرو یعنی یک نیاز تاریخی به وضوح آشکار بود. به علاوه عمدهترین محصولی که در این قلمروهای کوچک کشت میشد، محصول برنج بود که امکان تجارت آن دست کم به خارج از منطقه تقریباً میسر نبود یا دستکم در حجم زیاد میسر نبود. زیرا این محصول برخلاف محصول جانبی دیگر یعنی ابریشم نسبت وزن به قیمت آن بسیار بالا بود و در نتیجه حمل ونقل آن برای تجارت با توجه به وسایل حمل ونقل و راههای موجود اصولاً به صرفه نبود. اما ابریشم که مزیت بسیار مناسبی از نظر تجارت در این دوره داشت و نسبت وزن به قیمت آن بسیار اندک بود نیز به دلیل کوچک بودن قلمرو، حجم آن برای هر واحد حکومتی چندان زیاد نبود. در نتیجه مقدار مازاد اقتصادی استخراج شده در واحدهای کوچک متعدد،از تمرکز و انباشت مناسب برخوردار نمیشد. ادامه خواندن “فقدان شهر، ویژگی اصلی تاریخ قدیم گیلان/ بخش دوم”